Consell Regulador DO Empordà

Els cellers de la DO Empordà inicien la verema 2015 que presenta un raïm molt sa i de bona qualitat

20/08/2015
La verema a la Denominació d'Origen Empordà ja està en marxa. Aquesta setmana els cellers de la DO Empordà han començat a veremar les varietats més primerenques de chardonnay i sauvingnon blanc, seguides de les parcel·les destinades a produir vi escumós, on es busca més acidesa del gra i menys quantitats de sucres.
 
Les altes temperatures d’aquest estiu, tant de dia com de nit, i l’escassa pluviometria, semblava que farien avançar la verema un parell de setmanes respecte la campanya passada, però les últimes pluges d’aquests dies d’agost i la disminució de les temperatures, han fet iniciar la verema aquesta setmana en poca quantitat.  El gruix de la producció es veremarà en el proper mes. 
 
Tot i que dependrà de les condicions metereològiques de les properes setmanes, les previsions de la DO Empordà apunten que la producció d’enguany es situarà a la mitjana de la denominació per sobre dels 60.000 Hl. La producció serà una mica inferior respecte de l’any passat, entre un 5% o un 10% menys. Una gelada a principis d’abril, la forta tramuntanada de mitjans de maig i les pedregades del mes de juny han contribuït a aquest descens respecte de l’any anterior.
 
Segons les previsions de la DO Empordà, la verema del 2015 donarà un raïm de bona o molt bona qualitat en funció del temps de les properes setmanes. El raïm presenta un molt bon equilibri entre la maduració fenòlica de la pell i de la polpa.
 
Les vinyes presenten, a més, un estat excel·lent amb un raïm està molt sa sense cap incidència sanitària. En aquest sentit i com a novetat d’aquesta campanya, cal destacar l’èxit de la utilització del mètode de confusió sexual per erradicar la lobesia botrana o corc del raïm. El sistema de la confusió sexual es basa en la difusió contínua i homogènia de feromones a l’atmosfera. Les feromones són substàncies volàtils que, emeses de manera natural pels insectes femella, tenen com a funció l’atracció dels mascles per aconseguir l’aparellament. Amb l’emissió constant de feromones, a través d’uns difusors situats a les vinyes, es provoca la desorientació del mascle i s’impedeix l’aparellament i reproducció d’una manera biològica. Aquest sistema evita utilitzar tractaments fitosanitaris per combatre la malaltia, amb el benefici mediambiental, ecològic i econòmic que això comporta.
 
La DO ha fet una aposta molt important per aquest sistema que ja s’està aplicant a 500 hectàrees de les gairebé 2000 de la denominació. Tot i ser el primer any que el conjunt de cellers i cooperatives han apostat per aquest mètode de lluita biològica, l’èxit és evident, segons els controls periòdics que s’estan portant a terme pels tècnics del Consell Regulador.
 
 

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal