Els vins i les vinyes de la DO Empordà seran protagonistes del documental 'Collita 2015' del '30 Minuts' que s'emetrà el 6 de desembre.
“Collita 2015” s’endinsa en la situació actual i les perspectives de futur del vi català. Per primera vegada el vi de les diverses denominacions d’origen catalanes plegades ha superat les vendes de La Rioja (33 per cent davant de 29 per cent) en el consum a Catalunya. En paral·lel a la conquesta del mercat metropolità, les marques intenten ampliar les exportacions, aprofitant que el vi s’ha convertit en beguda de prestigi en molts països desenvolupats i emergents. En el concert mundial, però, es troben amb tres-centes cinquanta mil marques competint.
“Collita 2015” s’ha centrat en les dues zones productores catalanes més allunyades geogràficament: l’Empordà i la Terra Alta. Coincideixen en una generació de joves formats per a la vitivinicultura que han apostat per la qualitat a partir de les varietats autòctones, com les garnatxes i les carinyenes. La Terra Alta conrea la tercera part de la superfície total mundial de garnatxa blanca, que s’ha convertit en la seva joia de la corona. En els últims vint anys, aquest joves han trencat amb la gestió de la generació anterior, orientada a la màxima producció a partir de les varietats del gust internacional, com cabernet sauvignon o merlot. Han renovat els tractaments a la vinya, amb produccions més baixes i valorant els ceps més vells, i les tècniques d’elaboració al celler. S’han beneficiat de l’evolució en el gust mundial, que valora ara els productes particulars, exclusius. Han guanyat en reconeixement, en premis als concursos i en puntuacions a les guies internacionals.
En canvi, el vi de l’Empordà i de la Terra Alta es diferencien pel context social i econòmic i, en conseqüència, per les possibilitats de comercialització.
La Terra Alta depèn del vi per a la subsistència comarcal, amb un extraordinari percentatge de viticultors: mil quatre-cents en una població total de només onze mil persones. La Denominació d’Origen Empordà viu de les vinyes de tres-cents trenta productors en dues comarques que sumen cent setanta-mil habitants.
El caràcter turístic de les comarques gironines (gairebé cinc milions de visitants l’any passat) aporta un gruix excepcional de potencials consumidors al vi produït a l’Empordà. Només el celler La Vinyeta, per exemple, rep set mil cinc-cents participants anuals en les seves activitats lúdiques i culturals. Així, aproximadament un quaranta per cent de les vendes es produeixen als mateixos cellers i en establiments de proximitat (restaurants i comerços que també han apostat pel producte local). Tot just el vint per cent es destina a l’exportació.
A la Terra Alta, l’enoturisme és una activitat tot just incipient. Amb un volum baix de visitants, la meitat de les ampolles de vi amb DO van a l’exportació. Però, a més, només un vint per cent dels quaranta milions de quilos de raïm que es veremen a la comarca acaba embotellat allà; la resta (amb el valor afegit associat) va a parar a grans marques d’altres zones. El principal repte és anar ampliant el percentatge de vi embotellat a la comarca, en la línia dels últims anys.
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...
Del 30 de març a l’1 maig se celebrarà l’onzena edició del festival Vívid, un mes d’activitats enoturístiques a la Costa Brava. La...