‘Taps de finca’. Aquest és el nom de l’ambiciosa iniciativa que acaben de posar en marxa l’Institut Català del Suro i el Consell Regulador de la DO Empordà. Una acció conjunta que pretén posar en valor la confluència singular del suro i de la vinya en un mateix territori: l’Empordà. Les dues institucions acaben de crear la marca ‘Taps de finca’, que identificarà els taps de proximitat elaborats amb suro extret d’alzines sureres ubicades als mateixos cellers empordanesos o a explotacions properes.
Garantir la traçabilitat
El suro extret s’haurà de triar i preparar abans de transformar-lo en taps de suro. Aquests taps serán elaborats per empreses de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), seguint el mateix criteri de proximitat i garantia de qualitat. L’Institut Català del Suro ha dissenyat un sistema de traçabilitat que garanteix que els cellers participants utilitzaran suro de la seva àrea de proximitat. El control de l’origen del producte es mantindrà durant tot el procés, des de l’extracció i la preparació, passant pel seu pas per fàbrica i fins el lliurament final al celler participant en la iniciativa.
El projecte que vol tenir continuïtat en el temps s’anirà desenvolupant progressivament. Una dotzena de cellers han confirmat la seva participació en el programa tot i que inicialment només dos d’aquests cellers compleixen ara mateix amb tots els requisits necessaris per començar a embotellar els seus vins amb els ‘Taps de finca’. En aquest sentit, cal recordar que el suro català necessita com a mínim 14 anys per assolir el gruix necessari -uns 20 centímetres- per ser usat per elaborar taps. A diferència d’altres zones productores com Extremadura, Andalusia o Portugal on el creixement és més ràpid -amb 9 anys de mitjana és suficient-, a Catalunya aquest procés és més lent. Però justament aquest alentiment li confereix una major densitat al suro i, en conseqüència, millora la seva qualitat per fer-ne taps.
Precisament, els cellers empordanesos participants usaran especialment els ‘Taps de finca’ per tapar els seus millors vins. Una marca que els hi aportarà un valor afegit amb un significat de producte de qualitat, proper i sostenible.
La creació de la marca té per objectiu posar en valor el suro auctòcton, contribuir a la seva recuperació i afavorir la gestió dels boscos d’alzina surera de l’Empordà. El programa, que que es fa realitat gràcies al vincle entre els sectors surer i vitivinícola català, contribuirà a la conservació mediambiental i paisatgística del territori perquè en puguin gaudir les generacions presents i futures. L’alzina surera representa prop del 45% de la superfície arbrada al Baix Empordà i un 25% a l’Alt Empordà. I les comarques gironines concentren el 80% de les hectàrees de sureda de Catalunya i el major nombre d’arbres d’alzina surera de tot Espanya.
El projecte Taps de Finca ha estat cofinançat per la Unió Europea (Ajut a la Cooperació per a la Innovació. Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014-2020).
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...
Del 30 de març a l’1 maig se celebrarà l’onzena edició del festival Vívid, un mes d’activitats enoturístiques a la Costa Brava. La...
Els vins empordanesos han tornat a seduir al periodista i Mestre del Vi britànic Tim Atkin, un dels experts britànics del sector més influent...