Més d'un centenar de persones han assistit a la Festa de la Denominació d’Origen Empordà, que ha tingut lloc divendres a la nit al jaciment d'Empúries. Aquesta és una trobada anual que vol ser un acte festiu per a tot el sector de la vinya i el vi, i a la vegada, vol ser un punt de trobada amb totes aquelles persones que li donen suport incondicional. Al llarg de la vetllada s'han lliurat els guardons Lledoner d’Or i Bacus Emporità que cada any es concedeixen a persones i establiments que s'hagin destacat en la difusió dels vins empordanesos.
Enguany, l'establiment premiat amb el Lledoner d’Or 2016 pel seu decidit suport als vins de la DO Empordà ha estat Ca la Maria de Mollet de Peralada. Albert Barris, que va recollir el premi, representa la tercera generació d'una família que va obrir una botiga al públic l'any 1945, on també servien menjars. Setze anys més tard, rebien permís com a Casa de Comidas i, ara fa trenta anys, varen estrenar les actuals instal·lacions. De servir només vi de Mollet, avui la seva carta ofereix una àmplia varietat de referències de cada celler de l'Alt Empordà i, des de fa un temps, de cellers del Baix. El nét de la Maria, l'Albert, va començar portant el restaurant amb els pares i després amb la dona, Maria Dolors Ventura. Avui la seva filla, una altra Maria, assegura la continuïtat d'aquest reconegut establiment familiar compromès amb els vins de la DO EMPORDÀ.
El guardonat amb la segona edició del Bacus Emporità ha estat Agustí Ensesa, recentment nomenat soci d'honor de l'Associació Catalana de Sommeliers. Ensesa és tota una personalitat a la família del vi en general i a la societat gironina, en particular. Sommelier diplomat per l'INCAVI, analista vitivinícola, marxant de vins, propietari de restaurant Edelweiss i d'una xarcuteria a Girona. Cofundador de l'Associació Catalana de Sommeliers, dels Mestres Tastavins i Cellerers de Catalunya —entitat que presideix—, de la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol de l'Empordà i fundador de l'Escola de Tastavins del Gironès. Professor del Curs de sommeliers de l'Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona i de la Universitat de Girona,membre del Comitè de Tast de la Denominació d’Origen Empordà així com de diferents jurats de classificació de vins a Catalunya i França. També és col·laborador també de l'Institut Català del Suro, de la revista Girona Gastronòmica, del llibre Les cuineres de Sils i de la Guia d'enoturisme de l'Empordà, columnista al Diari de Girona, i assessor de diferents cellers i restaurants per a la promoció dels vins de l'Empordà. El 1995 va crear el Concurs de Vins i Caves de Catalunya Giroví, un certamen que destaca per difondre la cultura del vi i promocionar els vins catalans. Per tots aquests motius que no són pocs, el Consell Regulador de la DO Empordà ha decidit atorgar-li el segon Bacus Emporità.
A banda dels guardons, durant la vetllada també s'ha donat la benvinguda a un nou celler de Mont-ras i a tres viticultors de Cruïlles, Peralada i Capmany que s'han incorporat a la DO Empordà.
El Consell Regulador de la DO Empordà agrupa una cinquantena de cellers de l'Alt i el Baix Empordà que produeixen anualment uns 60.000 hectolitres de vi en prop de 1.800 hectàrees de vinya. El 2005 els cellers DO Empordà van vendre 5,6 milions d'ampolles.
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...
Del 30 de març a l’1 maig se celebrarà l’onzena edició del festival Vívid, un mes d’activitats enoturístiques a la Costa Brava. La...
Els vins empordanesos han tornat a seduir al periodista i Mestre del Vi britànic Tim Atkin, un dels experts britànics del sector més influent...