Fa més de 2000 anys, grecs i romans van extendre l'ús de les àmfores a l'Empordà com a recipient per fermentar el raïm i elaborar el vi. Aquesta milenària tècnica de producció vinícola ha tornat a les terres empordaneses de la ma de diversos cellers de la DO Empordà que han recuperat aquest recipient de fang per oferir vins que destaquen per la seva mineralitat, frescor i un elevat grau de puresa dels aromes primaris de la varietat emprada.
Des de fa uns anys, les bòtes de vins de La Vinyeta, Gelamà, Vinyes d'Olivardots i Gerisena comparteixen espai als seus cellers amb àmfores de fang que s'usen tant per a la fermentació del raïm com per a la criança i envelliment del vi. Aquests quatre cellers de la DO Empordà ja han començat a comercialitzar vins creats amb aquesta històrica tècnica, tot i que ara per ara s'elaboren petites produccions que exploren la seva potencialitat. Els cellers usen àmfores de 150 a 800 litres de capacitat, elaborades amb fang d'una purositat concreta que propicia un correcte envelliment dels vins.
Els cellerers destaquen la mineralitat dels vins d'àmfora a causa del contacte directe del vi amb el fang. "Són vins que et fan respirar la terra", descata Carme Casacuberta, del celler Vinyes d'Olivardorts. "Aquesta mineralitat extra li proporciona el recipient de fang, que comté un mineral anomenat mica, que li confereix aquest sabor de terrossitat", afegeix Roger Rius, del celler Gelamà. "Els blancs ens han sorprès pel volum perquè són uns vins grassos i untuosos. En el cas del negres, són carnosos i sedosos", destaca Josep Serra, del celler La Vinyeta. Els tres cellerers coincideixen en assenyalar que els vins d'àmfora són "lleugers, molt frescos i un punt afruitats", molt en la línia de la demanda actual del mercat. Un altra de les característiques d'aquests vins és l'elevat grau de puresa dels sabors primaris de la varitat emprada gràcies a la neutralitat del recipient.
Els vins que fins al moment s'han criat en àmfora són blancs, negres i un vi dolç. En el cas de Vinyes d'Olivardots, comercialitza des de fa quatre anys el vi blanc Groc d'àmfora, que té una maceració pel·licular seguida de fermentació i criança en àmfores de terrissa durant 4 mesos. El celler Gelamà produeix el vi blanc 'Seducció' i ara prepara un escumós Blanc de Noir vinificat amb garnatxa negre que sortirà a la venda properament. I, en el cas de La Vinyeta, comercialitza vins blancs i negres dins la seva sèrie Microvins, elaborats amb raïms de vinyes velles i varietats autòctones per aconseguir vins singulars molts marcats pel territori. Finalment, el Celler de Gerisena elabora un vi dolç de Samsó sobremadurat em àmfores de terracota. "Gràcies a la porositat, el doble que el de una barriques normal, i l’efecte estabilitzador de l’acidesa del vi per part de la terra cuita, busquem obtenir un vi dolç on el perfil de fruita madura es vegi potenciat al mateix temps que guanya complexitat en boca", explica l'enòloga del Celler Gerisena, Natàlia Duran.
Amb la col·laboració d'aquests cellers i de la DO Empordà, la Ciutadella de Roses o el jaciment d'Empúries han organitzat periòdicament tastos de vins d'àmfora elaborats a terres empordaneses.
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...
Del 30 de març a l’1 maig se celebrarà l’onzena edició del festival Vívid, un mes d’activitats enoturístiques a la Costa Brava. La...