Perelada Vins i Caves dóna el tret de sortida a la construcció del seu nou celler, un ambiciós projecte que marcarà una fita tant per la companyia i els seus vins d’alta qualitat com per a la DO Empordà i pel qual ha confiat en el reconegut despatx d’arquitectes RCR. La decisió de construir un nou celler respon als valors que han estat els pilars de l’empresa des dels orígens: la vocació de fer grans vins de qualitat i la convicció d’apostar per l’experimentació i la innovació. També és la culminació d’una història d’amor que des de fa un segle uneix la família propietària de la companyia i l’Empordà.
El procés de concepció del nou celler va iniciar-se quan la família Suqué-Mateu –propietaris de Perelada– va confiar en la intuïció de l’estudi RCR i la puresa de la seva arquitectura, basada en el respecte pel paisatge preexistent i en prioritzar la vessant emocional i experiencial de l’espai resultant. “Des del principi, el nostre diàleg amb RCR va ser fluït i vam tenir la certesa que algun dia arribaríem on som ara. El fet de trobar-nos a punt d’iniciar les obres del que serà un celler pioner i innovador és una il·lusió i un orgull, però també una responsabilitat i un repte, no només perquè suposa un gran salt endavant en la cerca de l’excel·lència en el vi sinó també perquè volem situar-nos a l’avantguarda en arquitectura i sostenibilitat”, explica Javier Suqué, president de Perelada Vins i Caves.
L’estudi olotí, integrat per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, ha ideat un projecte guiat per la voluntat d’integració plena en l’entorn i de crear un edifici atemporal i, a la vegada, dotat d’una forta personalitat. El nou celler de Castell de Perelada entrarà en funcionament el 2019 i pretén ser el primer d’Europa en comptar amb la certificació ambiental i energètica LEED® BD+C, un segell desenvolupat pel U.S. Green Building Council que acreditarà la sostenibilitat i alta eficiència del seu disseny i construcció. “Amb el nou celler ens proposem crear un edifici singular a partir d’una arquitectura que es recolza en una concepció ferma i global que cerca connexions entre l'exterior i l'interior i que permetrà aconseguir una imatge única i pròpia que identificarà tant el projecte com els vins de Perelada”, afirma Rafael Aranda.
La projecció internacional dels vins de Perelada i l’enlairament definitiu de la DO Empordà
Des de la seva fundació, l’ambició de Perelada Vins i Caves ha estat reflectir la personalitat, l’heterogeneïtat i l’enorme potencial vitivinícola de la seva terra. El principal motiu de l’èxit dels vins de Perelada, celler líder de la DO Empordà, ha estat precisament aquesta aspiració de treure el màxim potencial del territori on es troba i les seves condicions geoclimàtiques, aconseguint una gamma equilibrada i completa de vins amb un caràcter molt definit que són capaços de transmetre des de la copa el paisatge que els ha vist néixer.
Com detallen des del celler, “en una àrea reduïda de terreny, l’Empordà concentra una varietat de sòls que es dóna en molt pocs llocs del món. Vessants de pissarra, valls de sorra, sediments d’origen fluvial, terres riques en llims i argiles, sòls de grava... Terres que han vist com diverses civilitzacions cultivaven l’art del vi. Aquests contrastos on creixen les nostres vinyes permet a Perelada obtenir un raïm amb una amplíssima gamma de matisos.” En les últimes dècades la tradició vitivinícola de Perelada s’ha vist revitalitzada incorporant la més moderna tecnologia i donant una gran importància a l’experimentació. Tanmateix, el celler de nova construcció reforçarà l’aposta de Perelada pels vins d’alt nivell i suposarà un impuls necessari per fer de la DO Empordà una denominació d’origen reconeguda internacionalment.
Una decidida aposta pel territori que fa realitat un somni de tres generacions
Perelada Vins i Caves va néixer el 1923, quan Miquel Mateu va adquirir el conjunt monumental del Castell de Peralada, del segle XIV, i va revitalitzar la tradicional indústria vitivinícola de l’Empordà amb la fundació de Perelada Vins i Caves a una cava on a l’Edat Mitja ja s’hi produïa vi. Avui, a poc més de cinc anys de complir el centenari de la seva fundació, Perelada es troba en un dels moments més significatius de la seva història, tota una fita per al que es considera el celler amb més pes a la DO Empordà.
Segons Suqué “aquest ambiciós projecte contribuirà a la projecció del patrimoni històric, paisatgístic i artístic de Peralada, convertint-la en una destinació de prestigi, i potenciarà l'enoturisme d'excel·lència a l'Empordà, sent capaç d’atraure tant als qui són amants del vi com als qui no ho són, però sí tenen una sensibilitat envers l’arquitectura, el disseny, la història, la cultura, la ciència...”
"El nostre propòsit és que el nou celler de Castell de Perelada es converteixi en un referent tant a Catalunya com fora de les nostres fronteres. No només farà que el nom de Perelada es consolidi com a sinònim de l’excel·lència en el món del vi, sinó que contribuirà a la projecció i al reconeixement de la DO Empordà, que és encara ara una DO emergent tot i que amb un gran potencial. El nostre territori té molts condicionants favorables: té turisme; una oferta gastronòmica de primer nivell; un paisatge magnífic; una riquesa històrica i artística; una cultura de vi; cellers com el nostre, amb ganes de fer coses ben fetes...”, afirma l’enòleg Delfí Sanahuja, director tècnic de Perelada.
Un projecte arquitectònic d’excepció que crea un nou paisatge i treballa al servei de la cultura del vi
El nou celler, amb un sol nivell de construcció, ocuparà més de 18.200 m2 que, gairebé en la seva totalitat, seran d’obra nova. La seva ubicació serà a una parcel·la contigua a “la Granja”, una edificació rural d’aires palatins projectada el 1941 per Adolf Florensa –gran impulsor de la reforma del nucli antic de Barcelona que es va iniciar als anys vint– i situada sobre una plataforma elevada uns 10 metres respecte a la resta de la parcel·la.
“Des del principi vam tenir clar que volíem reforçar el caràcter del lloc i no entrar en conflicte amb l’obra existent. D’aquesta manera, vam pensar en una peça que sortís d’aquesta singularitat: completarem aquest pla superior exterior obtenint com a resultat un nou paisatge, un sòl en moviment sobre el terreny actual que, a través de la formalització en franges, s’entendrà com un volum lligat a la seva topografia, quedant absolutament integrat i allunyant-se de la idea convencional d’edifici”, relata Aranda. “A partir del concepte propi de la Granja com a mirador sobre el paisatge, la construcció aprofitarà el desnivell, s'enfilarà al mur que delimita la plataforma de la casa pairal i es perllongarà fins als límits definits pels camins, convertint-se en un talús que connecta els dos nivells que configuren el lloc. És així com aconseguirem uns espais amb la superfície i el volum necessaris, amb una acurada presència exterior respectuosa amb el paisatge.”
La concepció de l’espai interior també suposa un repte des del punt de vista arquitectònic ja que l’absència de pilars farà possible que una edificació de 18.200 metres quadrats sigui totalment diàfana, la qual cosa afavorirà la seqüència lineal i sense interrupcions del flux de treball, un aspecte primordial per als impulsors del projecte. Un altre tret rellevant serà el de les grans entrades de llum que il·luminaran naturalment la totalitat de la nau.
Les noves instal·lacions tindran capacitat per a donar l’entrada a 2.700.000 kg de raïm i per produir a la vora d’1.900.000 litres de vi i 2.240.000 ampolles. Al mateix temps que la producció, la divulgació de la cultura del vi i la venda del producte adquiriran una gran importància, convertint el celler en un equipament emblemàtic d’interès enoturístic enfocat a degustacions, visites i oferta de lleure.
Així doncs, en el marc del programa funcional compartiran estructura una gran nau i les seves imponents tines amb un espai públic per als visitants. El celler donarà cabuda a diferents ambients i ha estat pensat per propiciar que el seu recorregut segueixi el flux de treball, aconseguint que durant la visita a Perelada es pugui apreciar amb tot detall el procés d'elaboració. A l’àrea de producció s’hi trobaran tres cellers diferenciats: el de vins blancs i negres, el de vi de finques i el dedicat al vi de la finca Garbet i els vins experimentals, on tot el procés tindrà un caire més artesanal.
El primer celler de vins construït amb la certificació LEED® BD+C d’Europa
LEED® (Leadership in Energy & Environmental Design) és un sistema de certificació d’edificis sostenibles, desenvolupat pel U.S. Green Building Council, que es basa en incorporar als projectes aspectes relacionats amb l'eficiència energètica, l'ús d'energies alternatives, la millora de la qualitat ambiental interior, l'eficiència del consum d'aigua, el desenvolupament sostenible dels espais exteriors i la selecció de materials. Aquesta certificació, d'ús voluntari, té com a objectiu avançar en la utilització d'estratègies que permetin una millora global en l'impacte mediambiental de la indústria de la construcció.
L'abast de la certificació LEED® BD+C (Building Design and Construction) que pretén aconseguir el nou celler de Perelada inclou el nou centre de producció, la rehabilitació dels edificis de “la Granja” i els exteriors de la parcel·la, amb un conreu de raïm de dues hectàrees.
Cal destacar que tot el disseny arquitectònic ha estat pensat per reduir el consum energètic de l'edifici. Tant el celler com “la Granja” comptaran amb un nivell elevat d'aïllament tèrmic. A més, els fonaments del celler s'utilitzaran per obtenir energia geotèrmica: els pilots faran d'intercanviadors
tèrmics amb el terreny, cosa que farà reduir considerablement els consums energètics de calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària.
Un altre dels punts clau del disseny sostenible del projecte és la gestió de l'aigua de pluja mitjançant un dipòsit pluvial i una xarxa de drenatge que facilita la infiltració de l'aigua cap el subsòl dins de la pròpia parcel·la, afavorint el cicle hídric natural i reduint tant el consum d’aigua potable com la saturació del clavegueram i les depuradores en cas de pluja.
El plantejament sostenible també està present als exteriors de la parcel·la, maximitzant l'espai obert amb sòls permeables i d’ombra amb espècies vegetals autòctones o adaptades al clima mediterrani. El projecte també incorpora criteris ambientals en qüestions com la selecció de materials o la
qualitat de l’aire interior.
http://perelada.com/
El tast ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona i s’ha adreçat a professionals de la restauració i l’hostaleria. El...
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...