El passat mes de juny es va confirmar la concessió al celler La Vinyeta i a Codorniu, S.A. d'un ajut a la Cooperació per a la Innovació, cofinançada per fons FEADER i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, per a la realització del projecte innovador WETWINE. Els dos cellers col·laboren en el desenvolupament de diferents aplicacions d'aiguamolls construïts.
Al celler La Vinyeta es realitzarà una planta pilot que tractarà una part de les aigües residuals obtingudes de l’elaboració del vi. La innovació radica en que s'assajarà un digestor anaerobi inicial per reduir les dimensions de l'aiguamoll de flux horitzontal posterior i evitar la seva saturació, i en què els fangs generats es tractaran en un altre aiguamoll per a la seva deshidratació i estabilització de cara a poder aplicar-los com a adob a la vinya. El sistema es concep de manera que funcioni al màxim per gravetat, de manera que el consum energètic sigui mínim.
A les instal·lacions de RAIMAT (Codorniu), s'instal·larà un sistema experimental d'aiguamolls per a la deshidratació i estabilització dels fangs generats en la seva depuradora biològica. En aquesta instal·lació pilot es compararan dos règims d'alimentació del sistema, un dels quals permetria reduir les dimensions de l'aiguamoll necessari per tractar la totalitat dels fangs generats. Novament, el consum energètic és mínim, i el fang estabilitzat pot aplicar-se a les vinyes.
En ambdós casos, el projecte desenvolupa una concepció d'economia circular de reaprofitament de recursos, i minimització en el consum de materials i energia.
Participen en aquest grup operatiu el Celler La Vinyeta i Codorniu, SA com a líders, el Grup d'Enginyeria Química Ambiental (Universidade da Coruña) que aporta la part tècnica juntament amb l'empresa italiana IRIDRA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) que realitzarà el seguiment analític, l'associació INNOVI i el Consell Regulador de la D.O. Empordà que col·laboren en la difusió, i la consultora ambiental ARLALORA, SL que fa tasques d'assessorament i coordinació.
Ajut a la Cooperació per a la Innovació,
Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014-2020
El tast ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona i s’ha adreçat a professionals de la restauració i l’hostaleria. El...
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...