
Un plafó commemoratiu i uns ceps plantats al MAC Empúries recorden des d'avui l’arriba del vi a la península ibèrica a través d’aquest espai històric, ara fa més de 2.000 anys. El plafó inclou la inscripció ‘Ets a l’Empordà, país de vins: n’és un símbol el vaixell de Dionís” escrita en quatre idiomes (català, castellà, francès i angès). El plafó i els ceps estan situats en una zona propera a l’entrada de la ciutat grega d’Empòrion per posar de manifest els vincles històrics de l’activitat vincícola a la regió des de l’antiguitat. La iniciativa ha estat impulsada per la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà de la Universitat de Girona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres, de l’Escala, i els consells reguladors dels vins i olis de l’Empordà.
L’acte d’inauguració ha consistit en uns parlaments a càrrec de Josep Maria Dacosta, coordinador de la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà; Xavier Albertí, president del Consell Regulador de la DO Empordà, i Jusèp Boya, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Després de les intervencions, els assistens han participat en la visita guiada “Empúries: el vi a l’Antiguitat” a càrrec de l’arequeòleg Joaquim Tremoleda. Un tast de vins DO Empordà ha posat fi a la jornada.
Durant el seu parlament, Dacosta ha assegurat que la iniciativa té diversos objectius, a banda de recordar l'arribada del vi a la península a través d'Empúries. "Anunciar als visitants del jaciment arqueològic que es troben en un territori on es produeix vins i donar a conèixer que el símbol dels vins de la DO Empordà és el vaixell de Dionís, un mite grec", ha afegit Dacosta.
La Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà de la Universitat de Girona, amb seu a la ciutat de Figueres, té com a objectius la promoció de l’estudi, la recerca, el coneixement, l’adequada transferència tecnològica i la millora dels vins i olis de l’Empordà i de tots els processos que intervenen en la seva elaboració, criança i consum, la seva difusió i projecció tant en àmbits tècnics com professionals, tenint especial cura en els aspectes culturals que intervenen al seu entorn.
S’atorga un ajut de 5.000 euros a un projecte d’estudi relacionat amb el món del vi a l’Empordà El premi va adreçat a entitats sense...
Anna Espelt, del celler Espelt, i Carlota Pena, de Vinyes d’Olivardots, obtenen respectivament aquests reconeixements que tenen un gran prestigi en...
El tast ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona i s’ha adreçat a professionals de la restauració i l’hostaleria. El...
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...