Un plafó commemoratiu i uns ceps plantats al MAC Empúries recorden des d'avui l’arriba del vi a la península ibèrica a través d’aquest espai històric, ara fa més de 2.000 anys. El plafó inclou la inscripció ‘Ets a l’Empordà, país de vins: n’és un símbol el vaixell de Dionís” escrita en quatre idiomes (català, castellà, francès i angès). El plafó i els ceps estan situats en una zona propera a l’entrada de la ciutat grega d’Empòrion per posar de manifest els vincles històrics de l’activitat vincícola a la regió des de l’antiguitat. La iniciativa ha estat impulsada per la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà de la Universitat de Girona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres, de l’Escala, i els consells reguladors dels vins i olis de l’Empordà.
L’acte d’inauguració ha consistit en uns parlaments a càrrec de Josep Maria Dacosta, coordinador de la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà; Xavier Albertí, president del Consell Regulador de la DO Empordà, i Jusèp Boya, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Després de les intervencions, els assistens han participat en la visita guiada “Empúries: el vi a l’Antiguitat” a càrrec de l’arequeòleg Joaquim Tremoleda. Un tast de vins DO Empordà ha posat fi a la jornada.
Durant el seu parlament, Dacosta ha assegurat que la iniciativa té diversos objectius, a banda de recordar l'arribada del vi a la península a través d'Empúries. "Anunciar als visitants del jaciment arqueològic que es troben en un territori on es produeix vins i donar a conèixer que el símbol dels vins de la DO Empordà és el vaixell de Dionís, un mite grec", ha afegit Dacosta.
La Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà de la Universitat de Girona, amb seu a la ciutat de Figueres, té com a objectius la promoció de l’estudi, la recerca, el coneixement, l’adequada transferència tecnològica i la millora dels vins i olis de l’Empordà i de tots els processos que intervenen en la seva elaboració, criança i consum, la seva difusió i projecció tant en àmbits tècnics com professionals, tenint especial cura en els aspectes culturals que intervenen al seu entorn.
El tast ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona i s’ha adreçat a professionals de la restauració i l’hostaleria. El...
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...