El passat dia 6 de juny es va celebrar la tertúlia sobre una possible “Denominació d’Origen transfronterera de vi ranci”. El col·loqui es va desenvolupar a les instal·lacions de la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpignan. El debat va ser liderat per Alain Pottier, viticultor, autor del llibre “Les Rancios secs du Rossillon” i membre de l’equip organitzador de la trobada internacional de productors de vi ranci a Perpignan, anomenada “Be ranci!”.
En la trobada es va recuperar una notícia apareguda en un mitjà local fa 25 anys en la qual es plantejava la possibilitat de crear una IGP transfronterera de vi ranci atesa la implantació d’aquesta tipologia de vins a la Catalunya nord com a l’Empordà. En el debat també hi van participar Jacques Paloc, responsable INAO regional que va presentar l’experiència de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans que empara la producció de vedella a ambdós costats de la frontera. Jacques Paloc va remarcar les dificultats burocràtiques d’una iniciativa d’aquest tipus però va afegir que “si hi ha un interès real per part del sector, al final tot és viable i és una bona oportunitat per a la promoció conjunta d’un producte identitari”.
Finalment Josep Serra, membre de la DO Empordà va mostrar l’interès per la iniciativa i va indicar que pot ser una bona oportunitat per reivindicar uns vins tradicionals sovint oblidats però sobretot un punt de partida per a estrènyer els lligams entre ambdós costats de frontera. Un dels temes que es va qüestionar entre els assistents va ser la possibilitat de crear una Denominació amb aquest nom, ja que la menció “ranci” apareix en la reglamentació de diverses Denominacions d’Origen. D’aquesta manera es va posar de manifest la necessitat de fer un estudi previ de la situació normativa d’aquest tipus de vins i explorar la viabilitat d’una iniciativa d’aquest tipus.
El tast ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona i s’ha adreçat a professionals de la restauració i l’hostaleria. El...
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...