La majoria de cellers empordanesos ja han començat la collita del raïm aquests dies
El gruix de la producció es collirà principalment durant el mes de setembre
El Consell Regulador de la denominació empordanesa calcula que la producció serà lleugerament superior a la mitjana habitual
Els cellers de la DO Empordà han començat aquests dies la verema del 2019 que s'allargarà fins al pròxim mes d'octubre. Tot i que depèn de la zona i de la varietat, la verema s’ha iniciat en general en les dates tradicionals, és a dir entre mitjans i finals d’agost. Les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit, són les primeres que es colliran. El gruix de la producció es veremarà durant el mes de setembre.
Les previsions de la DO Empordà apunten que la producció d’enguany serà lleugerament superior a la mitjana de la denominació, d’uns 60.000 hectolitres anuals. Les dades de producció definitives no es coneixeran fins a finals d’octubre, ja que les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes marcaran l'evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2019.
Les abundants pluges de la primavera i les altes temperatures d’aquest estiu han propiciat una excel·lent maduració del raïm en una campanya que s’ha caracteritzat per la manca de fenòmens meteorològics o sanitaris que hagin afectat negativament les vinyes. Les onades de calor dels darrers mesos han tingut una afectació mínima a les vinyes de l’Empordà i la majoria de plantes de la denominació no han patit estrès hídric -manca d’aigua-. Al contrari, les intermitents i espaïades pluges dels mesos de juliol i d’agost han facilitat una maduració esglaonada i tranquil·la del raïm.
Avui l’estat de les vinyes és excel·lent a causa de la favorable climatologia de la campanya que està permetent arribar a la verema amb el 100% del fruit sa, i una graduació i acidesa òptimes. Aquest fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm, que s’espera repercuteixen en una molt bona qualitat dels vins de la verema d’enguany.
Varietats autòctones, les majoritàries
El lledoner -nom local que rep la garnatxa- és la varietat més majoritària a l’Empordà i representa una tercera part de la vinya empordanesa amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. Destaca especialment la garnatxa negra amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i la roja, amb 61. Les caranyanes -nom local que reben les carinyenes- són l’altra varietat més representativa de l'Empordà, amb 402 hectàrees, és a dir, el 22% de total. La denominació empordanesa pot presumir d'una riquesa varietal exclusiva, ja que és una zona vinícola que produeix totes les varietats de lledoners i caranyanes.
Avui en dia, les varietats autòctones representen prop del 65% de totes les vinyes de la denominació d'origen. El percentatge de les varietats tradicionals no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l'aposta decidida dels viticultors empordanesos pel lledoner, la caranyana, el macabeu o el moscatell. Una tendència que ha anat acompanyada amb l'aparició de nous vins monovarietals amb raïms procedents d'una mateixa finca. Són propostes d'una nova generació de viticultors i enòlegs, amb una bona formació i capacitació, que busquen vins singulars i amb molta personalitat que siguin un reflex de la zona on es produeixen.
Sis milions d’ampolles venudes a l’any
La Denominació d’Origen Empordà ven anualment prop de 6 milions d’ampolles. Concretament el 2018 es van vendre un total de 5.939.296 ampolles a tot el món, una xifra que representa un increment del 6% respecte a l’any anterior amb un augment especialment significatiu a Catalunya, amb un 9%.
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...
Del 30 de març a l’1 maig se celebrarà l’onzena edició del festival Vívid, un mes d’activitats enoturístiques a la Costa Brava. La...
Els vins empordanesos han tornat a seduir al periodista i Mestre del Vi britànic Tim Atkin, un dels experts britànics del sector més influent...