Set cellers de la DO Empordà han presentat avui a Barcelona els seus vins de carinyena blanca en un acte conduït pel sommelier Josep “Pitu” Roca. "La carinyena blanca surt des de l’Empordà per mostrar-se al món amb orgull, amb rauxa, amb trempera. Neix alegal i lliure. És una varietat blanca vestida de nervi”, ha afirmat el prestigiós sommelier. Per tot això, la carinyena blanca s’ha batejat com “la rebel de l’Empordà”.
El sommelier del Celler de Can Roca ha presentat els set vins monovarietals de carinyena blanca a través de la seva heterogeneïtat: “es tracta del consens en ésser diferents però tenir coses en comú: territori, vents... En definitiva, la diversitat de l’Empordà i també la diversitat en els comportaments i caràcters d’aquests elaboradors. Els vins es mostraran també d’aquesta manera. Aquí hi ha 7 cops de cor”.
Prèviament, Salvador Puig, director INCAVI, ha explicat els passos que s’han seguit per al reconeixement de la varietat, amb un esforç conjunt de cellers, denominació d’origen i administració. De moment, la carinyena blanca ja està inclosa al llistat de varietats comercials del Ministeri, primer pas indispensable pel seu reconeixement administratiu. La carinyena blanca, a més, ja ha estat inclosa al potencial vitícola de Catalunya. El tercer pas serà quan la varietat estigui recollida en el Plec de Condicions de la DO Empordà, fase en la qual ja es treballa.
D’altra banda, l’expert estudiós sobre els vins catalans, Jaume Pallàs, ha exposat els estudis fets sobre la implementació de la carinyena blanca així com els trets característics de la varietat tant a nivell ampelogràfic com d’elaboració.
La carinyena blanca és una varietat identitària que es troba en pocs punts de la geografia europea però plantada tradicionalment a la zona de l’Empordà (amb tan sols 20ha de vinya plantada actualment) i el sud del Rosselló.
El tast guiat d’avui -que ha engegat amb un tast de most de carinyena blanca, que ha sorprès per la seva acidesa- ha estat una bona mostra del potencial de la varietat per a un exclusiu grup de 60 periodistes, prescriptors i sommeliers. Les referències tastades han estat:
- Amb 2018 del Celler Pujol Cargol
- Carinyena blanca experimental 2009 de Perelada
- Microvins* Carinyena Blanca Roure 2017 de La Vinyeta
- Singulars Vinyes Velles 2017 de Mas Llunes
- Vd'O 6.15 2015 de Vinyes d’Olivardots
- Valentia 2018 de Còsmic Vinyaters
- Vins de Postal - Les Dòmines 2016 del Celler Cooperatiu d’Espolla
Els cellers capdavanters en el projecte de recuperació i identificació d’aquesta varietat a l’Empordà són Còsmic Vinyaters, Celler Cooperatiu d’Espolla, Vinyes d’Olivardots, Celler Pujol Cargol, Perelada, La Vinyeta i Mas Llunes.
El tast ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona i s’ha adreçat a professionals de la restauració i l’hostaleria. El...
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...