Setze cellers de la Ruta del Vi DO Empordà reobren les seves portes adaptant-se a la situació actual i amb diverses innovacions
L’enoturisme és una activitat d’oci segura, ja que la majoria de propostes tenen lloc a l’aire lliure i en grups reduïts o personalitzats
A partir de l’1 de juny, data en què la demarcació de Girona va entrar en la fase 2 del Pla de Desescalada, amb motiu de la COVID-19, setze cellers de la Costa Brava han reprès la seva activitat enoturística implementant mesures de seguretat i higiene.
Els setze cellers que ja han obert ho han fet adaptant la seva activitat a la situació actual, fet que ha propiciat la introducció de nombroses novetats en l’oferta enoturística de la destinació: des de l’habilitació d’espais nous a l’aire lliure on fer tastos, com ha fet el celler Masia Serra, a les experiències gastronòmiques exclusives entre vinyes, com el nou wine bar del celler Mas Geli, o els aperitius i barbacoes a La Vinyeta. La cultura, la salut i el benestar són el leitmotiv de la proposta «les tardes de vins i música a la fresca», del celler Vinyes d’Olivardots, o les activitats de ioga i mindfulness entre vinyes, al Celler Martín Faixó o el grup Oliveda. La resta de cellers, que encara no han obert, catorze, s’estan adaptant per poder-ho fer amb el màxim de garanties durant la fase 3 i 4.
Les novetats en l’oferta enoturística de la Costa Brava van més enllà dels cellers, ja que nombroses empreses de la Ruta del Vi DO Empordà també estan reprenent la seva activitat amb unes actuacions innovadores. La majoria de restaurants, entre els quals hi ha Compartir, de Cadaqués, Can Cervera, de Roses, o Vicus i Es Portal, de Pals, han incorporat una carta de menjar per emportar, take away. Igualment, s’han habilitat nous espais, com Es Portal Terrasa, amb 10.000 m2 d’espai a l’aire lliure. També s’han adaptat les cartes dels restaurants a aquesta situació, com ha fet el restaurant La Calèndula, de Regencós. Pel que fa als allotjaments, mentre que hi ha hotels ja en funcionament, com el Park Hotel San Jorge & Spa i el Mas Espelt, la majoria opten per obrir les seves instal·lacions en el decurs del mes de juny, el 15 de juny en el cas dels allotjaments Moments Rurals, d’Espolla, o el 26 de juny en el cas de l’Hotel Peralada Wine Spa & Golf, de Peralada.
Aire lliure, grups reduïts, flexibilitat i rigorositat en el compliment de les mesures de seguretat
En aquesta segona etapa de la desescalada i amb les diverses restriccions encara vigents, la pràctica de l’enoturisme es pot convertir en una de les activitats d’oci més recomanables i que més seguretat donen al visitant, tenint en compte que la majoria de propostes es duen a terme a l’aire lliure i en grups molt reduïts o directament de forma personalitzada.
L’Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE), conjuntament amb el Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, ha creat una guia específica per reduir el contagi per COVID-19 en visites a cellers i altres instal·lacions industrials, llocs culturals, històrics i naturals.
A la guia s’estableixen les pautes a seguir pel que fa a l’adaptació dels productes i serveis enoturístics, la neteja i desinfecció, l’adequació dels espais i la gestió dels aforaments, entre d’altres. Aquestes pautes incideixen en aspectes generals que els cellers oberts al públic han de tenir en compte a l’hora d’organitzar les visites: prioritzar sempre els espais a l’aire lliure, en grup reduïts o directament personalitzats, respectar en tot moment les distàncies físiques de seguretat i flexibilitzar els horaris de les visites. Així mateix, si a la visita s’ofereixen degustacions de vi i gastronòmiques, s’han de servir racions individuals i les copes, els coberts i la resta de peces del parament s’han de netejar i desinfectar a una temperatura superior als 80ºC.
Activitat durant el confinament
Així, després de veure com les vendes de vins de la DO Empordà es desplomaven, amb valors superiors al 90 %, s’han endegat diverses campanyes com #EmpordaDesdeCasa amb tastos virtuals organitzats pel Consell Regulador de la DO Empordà, la campanya «Ajudem-nos», de la Diputació de Girona o diverses iniciatives del club de la Ruta del Vi DO Empordà del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Entre les accions impulsades destaquen dues jornades de formació dirigides a preparar el sector per afrontar i adaptar l’activitat enoturística en l’etapa post COVID19, la creació d’uns cartells informatius sobre mesures preventives perquè puguin utilitzar els cellers, i la iniciativa «Passeja pels racons més bonics de la Ruta del Vi DO Empordà», que consisteix en una sèrie d’Instagram Lives que tenen lloc els dijous, a les 19 h, de maig i juny, que atorguen el protagonisme als viticultors de l’Empordà, tot ensenyant els paisatges i explicant històries i anècdotes.
Llista de cellers oberts a partir de l’1 de juny de 2020
Celler Arché Pagès (Capmany)
Celler Brugarol (Palamós)
Clos d’Agon (Calonge)
Hugas de Batlle (Colera)
La Vinyeta (Mollet de Peralada)
Martí Fabra (St. Climent Sescebes)
Martín Faixó (Cadaqués)
Mas Geli (Pals)
Mas Llunes (Garriguella)
Mas Vida (Cistella)
Masetplana (Garriguella)
Masia Serra (Cantallops)
Pere Guardiola (Capmany)
Terra Remota (St. Climent Sescebes)
Vinyes d’Olivardots (Capmany)
Vinyes dels Aspres (Cantallops)
Més informació sobre l’oferta enoturística de la Costa Brava: https://enogastronomia.costabrava.org/
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...
Del 30 de març a l’1 maig se celebrarà l’onzena edició del festival Vívid, un mes d’activitats enoturístiques a la Costa Brava. La...
Els vins empordanesos han tornat a seduir al periodista i Mestre del Vi britànic Tim Atkin, un dels experts britànics del sector més influent...