Aquest acte es va plantejar amb un cert aire lúdic, no comercial, només amb l’ànim de satisfer la curiositat i amb l’esperança, potser, de trobar noves sensacions.
Amb aquesta finalitat el gener del 2009 es varen submergir en aigües del mediterrani 300 ampolles de diferents tipus de vins que s’elaboren al Celler Espelt buscant vins joves i vins estructurats, per observar la influència en la tanicitat i la criança. També es varen triar alguns caves per veure com afectava la pressió i alguns vins dolços per estudiar l’efecte de la possible salinitat. Els vins es van tapar amb diferents sistemes per observar la influència d’aquest ambient sobre el tap de suro de diferents qualitats, el tap sintètic o de rosca.
Les ampolles es trobaven en una gàbia feta especialment amb certa estabilitat per evitar excessius moviments deguts a les corrents i que fos permeable permetent l’entrada i sortida d’aigua per homogeneïtzar les temperatures de tot el lot, de manera que fos respectuosa amb el medi ambient, sense deixar cap rastre al fons marí un cop acabat l’experiment. Pel que fa a l’emplaçament es va buscar un fons marí estable, no agressiu a l’entorn i senyalitzat convenientment amb les coordenades GPS per a la seva localització futura.
Segons Xavier Cepero, Director General d’Espelt, “Els vins joves han aguantat pitjor la pressió marina, mentre que els pensats per a la criança, més corpulents i robustos, han suportat bé l’evolució sota el mar, amb una criança molt suau i mantenint molt bé la fruita”. Igualment es destaca que “possiblement el fet que el tancament per a vins de criança sigui de més qualitat pot haver influenciat en aquesta millor maduració, destacant que el sistema de tancament ha estat definitiu per ala seva conservació”.
En una segona fase seran els enòlegs qui tindran cura d’estudiar amb més deteniment el comportament dels vins en el fons marí.
El tast ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona i s’ha adreçat a professionals de la restauració i l’hostaleria. El...
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...