Els excel·lents s’han triplicat en els últims deu anys, passant dels 31 assolits el 2012 als 104 de l’edició 2021 de la guia
Els vins més ben puntuats són majoritàriament monovarietals i elaborats amb les varietats tradicionals de la denominació: la garnatxa i la carinyena
Resultat excepcional dels vins de la DO Empordà a la Guía Peñín 2021. Per segona vegada consecutiva, la denominació empordanesa supera el centenar de vins excel·lents (entre 90 i 94 punts) en la darrera edició d'aquesta prestigiosa publicació. En total, 104 vins empordanesos assoleixen aquesta qualificació d'excel·lència i mantenen la tendència a l’alça de la darrera dècada. Els excel·lents s’han triplicat en els últims deu anys, passant dels 31 assolits el 2012 als 104 de l’edició 2021 de la guia.
Per quarta vegada, un vi empordanès entra a l’exclusiva llista de vins excepcionals (entre 95 i 100 punts) de la publicació. Es tracta del vi negre Perelada Finca Garbet 2015, del celler Perelada, que obté 95 punts. A continuació figuren quatre vins amb 94 punts: dos també del celler Perelada -el negre Finca Garbet 2016 i el dolç Perelada Garnatxa de l'Empordà 12 anys Dolç Natural 2006 Solera-; un del celler Espelt -el vi negre Les Elies 2018- i un vi dolç del Celler Gerisena - Somnis de Gerisena Sol i Serena-.
Un total de 13 vins reben una puntuació de 93 punts; 23 vins aconsegueixen 92 punts; 29 assoleixen una nota de 91 punts, i 34 reben una qualificació de 90 punts. De la resta de vins puntuats, la pràctica totalitat reben la qualificació de molt bons (entre 85 a 89 punts). En total, els tastadors de la guia han valorat 226 vins empordanesos, dels quals un 46% són puntuats amb l'excel·lent.
Els vins més ben puntuats són majoritàriament monovarietals i elaborats amb les varietats tradicionals de la denominació: la garnatxa i la carinyena. Aquesta tendència és fruit de la feina dels cellerers empordanesos que des de fa anys aposten per les varietats autòctones per elaborar vins singulars que siguin un reflex de l’Empordà. La denominació, a més, es beneficia d’una riquesa varietal exclusiva, ja que és l’única que produeix totes les varietats de garnatxes i carinyenes.
Els vins negres empordanesos, els més majoritaris a la denominació, acaparen la majoria d'excel·lents a la Guia Peñín del 2021, amb el 49% del total. A continuació, hi figuren els vins blancs, amb un 32'6%; els dolços, amb un 14'4%, mentre que els rosats i escumosos, concentren el 2% i el 0'9%, respectivament.
Els cellers més ben valorats
Un any més, el celler que aconsegueix més excel·lents és Perelada amb 15 vins puntuats amb aquesta nota, seguit del celler Cooperatiu Espolla amb 10; Mas Llunes i Vinyes d’Olivardots amb 9; Vinyes dels Aspres amb 8; Espelt amb 7; Mas Oller amb 6; i Gerisena, Martí Fabra i Arché Pagès, amb 5. La Guia Peñín valora els vins de 26 cellers DO Empordà, 23 dels quals aconsegueixen situar un o més vins a la categoria d'excel·lent, pràcticament els mateixos resultats de l'edició vigent.
Reconeixement a la qualitat
La millora constant de les qualificacions dels vins empordanesos en cada edició de la guia torna a posar de manifest la millora qualitativa de les elaboracions dels cellers de la DO Empordà durant els últims anys. Aquesta millora ha anat acompanyada per l'aposta dels cellerers empordanesos per les varietats autòctones que han permès elaborar vins singulars i amb molta personalitat. Al llarg dels darrers anys, els vins de Tramuntana s'han guanyat un gran prestigi nacional i internacional que s'ha traduït en un considerable augment de les vendes: dels 2 milions d'ampolles comercialitzades el 2006 a 6 milions del 2019.
LLISTAT DE VINS MÉS BEN PUNTUATS
95 PUNTS
- Perelada Finca Garbet 2015 (N), del celler Perelada
94 PUNTS
- Perelada Finca Garbet 2016 (N), del celler Perelada
- Perelada Garnatxa de l’Empordà 12 anys Dolç Natural 2006 Solera (D), del celler Perelada
- Les Elies (N) del celler Espelt
- Somnis de Gerisena - Sol i Serena 2015 (D), del celler Gerisena
93 PUNTS
- Mas Llunes Garnatxa d’Empordà Solera (D), del celler Mas Llunes
- Singulars Garnatxa Roja (B), del celler Mas Llunes
- Vins de Postal - Les Dòmines 2016 (B), del celler Espolla
- SoliSerena Garnatxa d’Empordà Solera (D), del celler Espolla
- Perelada Aires de Garbet 2018 (N), del celler Perelada
- Perelada Ex Ex 12 2014 (N), del celler Perelada
- Blanc de les Ginesteres Ranci Dolç Natural (D), del celler Vinyes dels Aspres
- Soques 2016 (N), del celler Vinyes dels Aspres
- Vd’07.17 2017 (B), del celler Vinyes d’Olivardots
- Espelt Comabruna 2017 (N), del celler Espelt
- INO Garnatxa de l’Empordà Solera (D), del celler Masia Serra
- Clos d’Agon Syrah Mas Palet 2018 (N), del celler Clos d’Agon
- Maria Pagès L’Avi Garnata d’Empordà Solera (D), del celler Marià Pagès
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...
Del 30 de març a l’1 maig se celebrarà l’onzena edició del festival Vívid, un mes d’activitats enoturístiques a la Costa Brava. La...
Els vins empordanesos han tornat a seduir al periodista i Mestre del Vi britànic Tim Atkin, un dels experts britànics del sector més influent...