Un americà que passa un mal moment arriba a l’Empordà per trencar amb el passat. L’ha deixat la dona i fuig dels Estats Units decidit a posar punt i final al patiment. Es veu incapaç de superar el dolor que li provoca el desamor i ha decidit llançar la tovallola, perquè no pot més.
Com acaba aquesta història? Ho sabrem d’aquí a unes setmanes, un cop el director de cinema Isaki Lacuesta (Girona, 1975) hagi finalitzat el muntatge del què serà el vídeo corporatiu de la Denominació d’Origen Empordà per promocionar els seus vins i la seva oferta enoturística.
Lacuesta, càmera en mà, ha estat rodant per diversos paratges de l’Alt i el Baix Empordà al llarg de l’estiu. Ha comptat amb la col·laboració dels actors Mark Schardan, el paper protagonista, i Txe Arana. Roses, Colera, Fonteta, Gualta, Torrent, Vall-llobrega, Vilajuïga i Platja d’Aro són alguns dels municipis on es desenvolupa l’acció d’aquest vídeo –gairebé es podria parlar d’un ‘minicurt’–. En podeu veure un teaser of.
Un cop rebut l’encàrrec del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà, Lacuesta va decidir explicar aquesta petita història relacionada amb els vins empordanesos a partir del punt de vista d’un nord-americà de classe mitjana, elegant, gourmet i ‘bon vivant’. La peça està treballada amb sentit de l’humor i tant el desenvolupament del guió com l’evolució del personatge busquen projectar certa ironia.
Així mateix, filmant en anglès, el director busca l’empatia del públic internacional, una idea que va molt lligada a la política comercial de la majoria de cellers vinculats a la DO Empordà, que tenen en el mercat estranger un dels seus principals objectius i on centren bona part dels seus esforços. Segons dades de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), les exportacions de vins dels cellers de la Denominació d’Origen Empordà representen el 18% de la seva producció, i en els darrers quatre anys, les exportacions d’aquesta DO han augmentat en un 20%.
“Creiem fermament en el futur dels vins de la DO Empordà, en el seu arrelament a la terra de la qual provénen, en la seva qualitat i en la seva innovació, sempre lligada a la tradició”, ha assegurat Xavier Albertí, membre de la Comissió de Promoció del Consell de la DO Empordà. Aquesta convicció els ha fet apostar per un director com Isaki Lacuesta. “Hem volgut reflectir el caràcter dels nostres vins a través d’un director amb un tarannà similar al de la nostra DO: jove, innovador, curiós, professional i un punt arriscat”.
L’objectiu del vídeo promocional és donar a conèixer la qualitat dels vins de la DO més enllà de les nostres fronteres i situar-la com una denominació de prestigi i qualitat, com ho demostren els seus productes.
Isaki Lacuesta
Isaki Lacuesta (Girona, 1975) és director, guionista i creador audiovisual català. Premi Sant Jordi 2002 per Caravan vs Caravan i guanyador de la Concha de Oro de Sant Sebastià 2011 per Los Pasos Dobles. Aquest 2012 ha rebut el Premi Nacional de Cinema concedit per la Generalitat de Catalunya.
La revista Cahiers du cinema el va qualificar de «model de cineasta del segle XXI» per la seva habilitat per treballar en tots els camps fronterers del cinema amb la mateixa lucidesa, qualitat i talent. Va estudiar Comunicació Audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona i es va graduar en la primera edició del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra. El seu primer llargmetratge documental, Cravan vs Cravan (2002), va rebre guardons en diversos festivals internacionals i la crítica espanyola el va destacar com la millor òpera prima de l'any amb el Premi Sant Jordi de RNE. El seu segon llargmetratge, La leyenda del tiempo (2006), es va presentar a la secció oficial del Festival Internacional de Cinema de Rotterdam i va rebre diversos premis al Festival Internacional de Cinema de Las Palmas, al Festival Internacional de Nantes, al Yerevan Film Festival (Armènia) i a la mostra Alcances de Cadis, entre d'altres certàmens. L'Associació de Crítics de Catalunya la va considera la millor pel·lícula espanyola de l'any.
El seu tercer llargmetratge, Los condenados (2009), va rebre el Premi de la FIPRESCI al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià del 2009 i el Premi Gaudí a la millor pel·lícula. Una de les actrius protagonistes, Bárbara Lennie, va ser distingida amb el Premi Sant Jordi a la millor intèrpret espanyola d'aquell any. L’any 2010 va realitzar el documental sobre la figura d’Ava Gardner La noche que no acaba. Amb el seu següent projecte, Lacuesta es va traslladar a Mali per rodar i posar en contacte la pintura i la natura. En sorgeixen el documental El cuaderno de barro (2011) i la pel·lícula Los pasos dobles (2011), guanyadora de la Concha de Oro del Festival de Sant Sebastià. Lacuesta és també autor de diversos curtmetratges i instal·lacions expositives. Compagina el cinema amb la docència i col·labora en diversos mitjans amb articles sobre cinema, música i literatura.