Els cellers empordanesos han començat aquesta setmana la campanya d’enguany, que s’ha avançat uns deu dies respecte a les dates habituals d’inici de la verema.
Tot i que els ceps venen carregats d’un gran nombre de raïms, la manca de pluges d’aquest estiu ha minvat el seu creixement i el gra és més petit de l'habitual
Els cellers de la DO Empordà han iniciat aquesta setmana la verema 2022, començant a collir les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit i alguna varietat blanca i negra per a l’elaboració de vins escumosos. La verema s’ha posat en marxa uns deu dies abans de les dates habituals a causa les altes temperatures registrades aquest estiu que han fet madurar abans el fruit. El gruix de la producció -garnatxes i carinyenes- es collirà durant aquest mes i durant el setembre. Es preveu que la campanya s’acabi a principis d’octubre.
La verema d’enguany ve marcada per la sequera severa registrada aquests darrers mesos. La manca de pluges ha estat una constant tant a l’hivern com a la primavera, però aquesta situació s’ha agreujat encara més durant l’estiu amb un dels nivells de precipitacions més baixos que es recorda a la zona. Les vinyes que disposen de reg, que són mínimes, han pogut minimitzar els efectes de la manca de pluges.
Tot i l’estrès hídric que pateixen la majoria de ceps de la denominació, l’estat de les vinyes és avui en dia excel·lent i el fruit està molt sa. La campanya d’enguany s’ha caracteritzat justament per la manca de problemes sanitaris a les vinyes.
Tot i que els ceps venen carregats d’un gran nombre de raïms, les poques pluges registrades han minvat el seu creixement i el gra és més petit de l’habitual. Ara mateix és una incògnita preveure quina serà la producció final d’aquesta campanya, ja que més que mai dependrà de les condicions meteorològiques de les properes setmanes que marcaran l'evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2022 a l’Empordà. Les previsions del Consell Regulador de la DO Empordà apunten que la producció se situarà al voltant de la mitjana de la denominació, que és d’uns 60.000 hectolitres, o serà una mica inferior, en funció de les pluges que es registrin les pròximes setmanes. Pel que fa a la qualitat, la previsió és collir un raïm excel·lent en la línia de les darreres campanyes.
Els senglars, un maldecap per a molts viticultors
Un any més, l’acció dels senglars és un altre dels maldecaps dels productors empordanesos. Alguns viticultors s’han vist obligats a avançar la verema per evitar quedar-se sense collita a causa de les destrosses que provoquen aquests animals a les vinyes. Una problemàtica que aquest any s’ha vist agreujada justament per la sequera que ha provocat que els senglars busquin a les vinyes i altres conreus l’aigua i el menjar que no troben a les muntanyes.
Cada any, hi ha més productors que instal·len sistemes per evitar l’entrada del senglar a les seves terres, però lamentablement és una inversió quantiosa que molts viticultors no poden afrontar. En aquest sentit, el Consell Regulador de la DO Empordà torna a reclamar a les administracions mesures per evitar aquesta situació que es repeteix cada any.
Recuperació de les vendes
a Denominació d'Origen Empordà va recuperar durant el 2021 les vendes d’abans de la pandèmia. Concretament, els cellers empordanesos van vendre l’any passat 5.839.570 ampolles, que representa un augment del 29% respecte a les 4.511.512 unitats comercialitzades l’any anterior quan la pandèmia va fer caure les vendes a causa principalment del tancament de la restauració i l'hostaleria.
El resultat de l’any passat pràcticament iguala les dades del 2019 quan es van comercialitzar 5.973.965 ampolles, la millor campanya de la història de la denominació empordanesa. La reobertura de la restauració i l’hostaleria, l’increment de vendes directes al celler gràcies a l’enoturisme i l’augment del consum al mercat gironí han permès als cellers empordanesos recuperar les xifres de negoci d’abans de la pandèmia.
El tast ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona i s’ha adreçat a professionals de la restauració i l’hostaleria. El...
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...