El projecte de recerca analitzarà l'origen a l'Empordà del món cooperatiu i la seva evolució històrica, el perfil dels seus impulsors amb especial atenció al paper de la dona, l’arquitectura dels cellers o el reptes i oportunitats de futur.
Els impulsors de l’estudi són l’economista Joan Armangué, l’arquitecte Joan Falgueras, el periodista i economista Josep Playà i els historiadors Rosa Maria Morer i Albert Testart.
Un estudi multidisciplinari sobre el passat, el present i el futur de les cooperatives vitivinícoles empordaneses ha guanyat la present edició de la beca Eduard Puig Vayreda. El Consell Regulador de la DO Empordà, amb el suport de l’Ajuntament de Figueres, impulsen aquesta beca d’investigació, de caràcter biennal, que es concedeix a un projecte d’investigació inèdit en relació amb la viticultura i l’enologia a l’Empordà en qualsevol d’aquests àmbits: botànic, enològic, històric, turístic, econòmic, arquitectònic, ambiental… La iniciativa compta amb la col·laboració de la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català del Vi (INCAVI), l’Institut d’Estudis Empordanesos, i la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol; i el patrocini dels cellers La Vinyeta, Perelada, Pere Guardiola, Cooperativa d’Espolla i Vinyes dels Aspres.
El projecte guanyador d’aquesta edició porta per títol Dels orígens al futur del cooperativisme vitivinícola empordanès i està impulsat conjuntament per un grup de cinc professionals d’àmbits diversos: l’economista Joan Armangué, l’arquitecte Joan Falgueras, el periodista i economista Josep Playà i els historiadors Rosa Maria Moret i Albert Testart.
El projecte de recerca, segons expliquen els seus autors, se centrarà en l'origen, el patrimoni i la realitat actual de les cooperatives vitivinícoles de l’Empordà. “Pretén omplir un camp d’estudi que malauradament fins ara ha estat molt poc tractat en l'àmbit comarcal per les diferents ciències socials i que encara menys s’ha tractat des d’un enfocament global i abastant totes les seves diferents derivades’, expliquen.
A la memòria de presentació de l’estudi, els autors recorden que el fet cooperatiu va arrelar a l’Empordà ja a principis del segle XX i ha estat durant dècades el principal factor de transformació del sector del vi a la comarca. “Així, pels volts de 1970 existeixen 14 cellers cooperatius de mides i capacitats productives diferents, però que conformaven un teixit econòmic i unes relacions socials molt particulars i singulars”, afegeixen. Espolla, Rcardell, Garriguella, Roses, Palau Savardera, Pau, Vilajuïga, Vilamaniscle, Llançà, Rabós d’Empordà, Mollet de Perelada, Masarac, Sant Climent Secebes i Capmany eren els cellers cooperatius que hi havia a la comarca als anys setanta. Actualment, existeixen tres projectes cooperatius a l’Empordà -Garriguella, Espolla i Empordàlia- que superen àmpliament els límits en els quals van néixer.
Els autors, segons detallen a la proposta, abordaran totes aquestes temàtiques en la seva investigació: el marc històric del cooperativisme (segles XIX, XX i XXI); el context fundacional de cada cooperativa a l’Empordà; el perfil dels fundadors, col·laboradors, promotors i tècnics; l’entorn social de les cooperatives i l’arrelament en el territori; l’evolució històrica en productes, mercats, tècniques i gestió; l’arquitectura dels diferents cellers; els nous usos d’aquests espais, i els reptes i oportunitats de futur. “L’estudi que presentem parteix de la base d’aquesta gran transversalitat del fet cooperatiu. Així, doncs, plantegem analitzar, a part de la història comparada i l’evolució del món cooperatiu, també el seu fet patrimonial i el perfil de vital de la seva massa social. Per exemple, tot el seu llegat arquitectònic o el singular i clau paper de la condició femenina en l’impuls cooperatiu”, exposen. Està previst que l’estudi estigui finalitzat a finals de l’any vinent.
L’anunci del projecte guanyador va tenir lloc ahir a la tarda al celler Perelada quan es complia el cinquè aniversari de la mort d’Eduard Puig Vayreda. L’acte es va completar amb la xerrada La Història de les varietats de cep catalanes a l'Empordà, a càrrec de Josep M. Puiggròs, autor del llibre, editat recentment, Història de les varietats de vinya autòctones i tradicionals de Catalunya.
Objectius de la beca
La concessió de la beca té per objectiu aprofundir en camps que encara no han estat prou explorats i que poden afavorir el coneixement i l’evolució del mateix sector vinícola en el camp tècnic o comercial. El premi va adreçat a entitats sense ànim de lucre i a persones, ja siguin estudiants, professionals o estudiosos.
Homenatge a Eduard Puig Vayreda
Els promotors de la iniciativa han volgut que la beca dugui el nom d’Eduard Puig Vayreda per tal d’homenatjar l’enòleg empordanès, que va morir fa cinc anys. Puig Vayreda fou molt actiu en el camp de la divulgació enològica i es pot considerar un dels principals erudits que ha tingut Catalunya en aquest camp. Va ser director de l’INCAVI, fundador i president de la Confraria de la Bóta de Sant Ferriol, professor de la UdG i coodirector de la Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà. A banda de la seva activitat professional, també va destacar pel seu compromís cívic i cultural. Va ser alcalde de la ciutat de Figueres (1981-1983) i va presidir Joventuts Musicals i l’Institut d’Estudi Empordanesos, a més de ser membre de nombroses entitats. També va ser col·laborador de premsa, escriptor i conferenciant.
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...
La casa natal de Salvador Dalí i la botiga Vinalium s'afegeixen enguany a altres espais habituals com cavallerisses del Castell de Sant Ferran,...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 7 i 8 de juny amb la participació de catorze cellers empordanesos que es completarà...
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...
Del 30 de març a l’1 maig se celebrarà l’onzena edició del festival Vívid, un mes d’activitats enoturístiques a la Costa Brava. La...