Aquest és un resum dels resultats de la verema 2012 a la DO Empordà:
Climatologia al llarg de l'anyada
La verema 2012 ha començat amb una tardor molt plujosa (180 l/m2 de mitjana), i un hivern molt sec (8 l/m2 de mitjana) i suau (7.5ºC de temperatura mitjana entre desembre i febrer).
Al començar la primavera s’inicia el cicle vegetatiu de la vinya, que aquesta campanya ha passat per moltes adversitats que han afectat diferents zones en més o menys intensitat.Al seu inici un vent fort i fred, ha fet marcir nombrosos raïms. A mitjans d’abril una pedregada acompanyada de vent ha afectat diverses vinyes de les zones de Mollet de Peralada, Sant Climent Sescebes, Espolla i Masarac, d’aquestes algunes han quedat afectades considerablement.
El 23 de juliol, es va producir l’incendi a l'Alt Empordà, que va devastar 12.000 hectàrees de territori. Tot i que les vinyes varen servir de tallafocs, en algunes parcel·les situades en municipis sobretot de Capmany i Agullana, també en varen sortir malmeses unes quantes hectàrees.
L’estiu en canvi ha estat molt sec, fet que ha provocat un gran estrès a les vinyes sobretot les situades en terraprims.
Verema
Aquesta campanya el gros de la verema a l’Empordà s'ha iniciat en dates similars als últims dos anys, durant la setmana del 20 d’agost amb les varietats blanques més primerenques. Les calors i les altes temperatures han fet avançar la verema de les varietats negres per a l’elaboració de rosats. Les varietats negres per a l’elaboració de negres s’han pogut veremar amb normalitat.
Producció
A la DO Empordà la mitjana de producció és més aviat baixa, al voltant dels 4.350 kg/ha (comparativa dels últims 3 anys), essent l’any passat un any excepcional per la quantitat i la qualitat de la verema, ja que es va passar a gairebé 6.000 kg/ha. Aquest any amb les dades de les quals disposem que són gairebé el 98% de les pesades entrades al Registre vitivinícola de Catalunya (RVC) veiem que hi ha hagut una disminució de la producció, tornant així a les produccions moderades dels anys anteriors.
Així doncs aquesta campanya s’han produït uns 8.245.000 kgs de raïm, dels quals s’han destinat a elaborar vi amb denominació d’origen 7.992.260 kgs, la resta han anat a parar a vi de taula o a altres DDOO. La disminució de la producció destinada a la nostra DO per tant ha estat del 25% respecte la campanya anterior, i la producció mitjana de les vinyes de 4540 kg/ha, aproximadament.
Qualitat
Dels vins que tot just comencen a sortir s’intueixen de bona qualitat. La menor producció, l’avançament de recol·leció del raïm en algunes varietats i el bon temps han permès fer una verema lenta, collint les diferents varietats en el seu moment òptim de maduresa. Els cellers també han pogut elaborar els vins amb calma, tenint molta cura en totes les operacions de vinificació ja que la verema ha estat llarga, de mitjans d’agost a mitjans d’octubre.
Els primers vins tenen tonalitats de color molt vives, un bon equilibri en boca i se’ls intueix una bona potència aromàtica i gustativa.