La DO Empordà torna a preveure una verema amb menys producció però amb un raïm de qualitat

21/08/2024

Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit.

Els efectes de la sequera, l’afectació del mildiu especialment a les vinyes ecològiques i l’acció de senglars i cabirols provoquen la disminució de la collita respecte a la mitjana habitual.

El Consell Regulador inicia una prova pilot per crear l’Observatori de Maduració, una nova eina per ajudar els viticultors a triar el moment idoni per collir el raïm. 

Els cellers de la DO Empordà han iniciat els últims dies la verema 2024, començant a collir les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit i alguna varietat blanca i negra. La campanya s’ha iniciat en les dates tradicionals, al voltant de mitjans del mes d’agost. El gruix de la producció -garnatxes i carinyenes- es veremarà durant el setembre, i es preveu que la campanya s’acabi a l’octubre. 

Ara mateix és difícil calcular quina serà la collita final d’aquesta campanya, ja que dependrà de les condicions meteorològiques de les properes setmanes que marcaran l'evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2024 a l’Empordà. Les previsions inicials del Consell Regulador de la DO Empordà apunten que la producció podria ser d’entre un 15% i un 20% inferior a la mitjana de la denominació, que és d’uns 60.000 hectolitres. Aquesta disminució és molt heterogènia amb finques que produiran al voltant de la mitjana i d’altres que estan molt per sota de la seva producció habitual. 

Aquest descens es deu a múltiples factors. Un dels principals és la sequera de les últimes campanyes que ha fet minvar la producció d’aquest any, ja que els ceps venen menys carregats de raïms a causa de l’estrès hídric que han patit els darrers anys, especialment l’any passat. Un altre dels factors que faran minvar els quilos collits és  la incidència del míldiu, un fong que prolifera en condicions de molta humitat i minva la capacitat productiva de la planta en danyar les fulles i els fruits. Les abundants pluges de maig i juny van crear l’escenari idoni per a la seva proliferació especialment entre les vinyes ecològiques on no s’apliquen productes químics per evitar la seva expansió. El bon maneig dels viticultors empordanesos ha evitat un major efecte.

Un any més, un altre dels motius que minvaran la collita d’aquest any és la preocupant acció de senglars i cabirols que s’estan convertint en una plaga pel vinyar empordanès. Una problemàtica que en els darrers anys s’ha vist agreujada justament per la sequera que ha provocat que aquests animals busquin a les vinyes i altres conreus l’aigua i el menjar que no troben a les muntanyes. El Consell Regulador de la DO Empordà confia continuar treballant amb l’Administració per implementar mesures que minimitzin aquesta situació.

Tot i el descens de producció, la maduració dels gotims és més lenta que l’any passat, seguint un cicle més òptim que ha de permetre collir un raïm de bona qualitat. 

Observatori de la Maduració
Justament, el Consell Regulador de la DO Empordà ha iniciat aquest any una prova pilot per a la creació de l’Observatori de la Maduració. Tècnics del consell regulador faran anàlisis setmanals en diverses finques representatives de la denominació i elaboraran un informe que compartiran amb els viticultors empordanesos. Aquestes dades generals i la informació pròpia de cada celler han d’ajudar els viticultors a triar el moment més òptim per collir el fruit.

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal