Ens trobem en un territori únic, en el qual conviuen sureda i vinya, suro i vi. A l’Empordà es poden trobar els orígens de la cultura vitivinícola a la península Ibèrica, així com els de la indústria tapera: les primeres empreses elaboradores de taps estan documentades a l’Alt Empordà a finals del segle XVIII.
A les comarques de l’Alt i del Baix Empordà s’hi concentra gairebé el 40% de peus d’alzina surera de Catalunya i la meitat de la superfície que ocupen es troba en explotació. Tot i que les especials condicions climàtiques a Catalunya i el tipus de sureda local determinen que sigui un dels suros de més qualitat per a la fabricació de taps, Catalunya produeix menys del 2% del suro mundial, encara que té un potencial de generació de matèria primera molt superior a l’explotació actual.
Amb una superfície d’unes 2.000 hectàrees de vinya, distribuïdes en 55 municipis de les comarques de l’Alt i del Baix Empordà, la producció mitjana de la DO Empordà és de 65.000 hl. de vi i prop de sis milions d’ampolles anuals. Els vins de l’Empordà són molt presents a Girona i Catalunya i s’han anat introduint a nous mercats i, actualment, aproximadament un 15% de la producció es destina a l’exportació.