L'Empordà és terra de carinyenes i garnatxes, l'ànima del vinyar empordanès. Avui dia, les varietats autòctones són les més plantades a la denominació amb dos de cada tres ceps. El percentatge d'aquestes varietats no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l'aposta decidida dels viticultors empordanesos especialment per la garnatxa i la carinyena, però també pel macabeu o el moscatell i l'històric monestrell empordanès. L'Empordà és també una zona vinícola amb una riquesa varietal única en ser una de les poques denominacions que produeix totes les varietats de carinyenes i garnatxes.
Són també vinyes amb molta història. Una tercera part dels ceps de la denominació tenen més de trenta anys i un tres per cent van ser plantats a finals del segle XIX i produeixen raïm des de fa més de cent vint anys. És ben conegut que les vinyes velles augmenten les possibilitats d'elaborar vins de gran qualitat i, per això, els cellers reserven les vinyes més antigues per produir els seus millors vins o els més icònics. Són un tresor que diverses generacions de viticultors han preservat com una joia de les seves explotacions.
Varietats recomanades i autoritzades
Varietats blanques | Varietats negres |
---|---|
Recomanades
|
Recomanades
|
Autoritzades
|
Autoritzades
|